torsdag 2 maj 2013

Råglimpor i långpanna

Idag har jag bakat matbröd. Måste erkänna att jag inte gör det sådär jätte ofta. Tror det har två orsaker,först att jag är lite otålig och vill gärna att det jag bakar ska bli färdigt direkt utan att behöva jäsa och att vi helt enkelt har för liten frys....eller kanske för mycket annat i frysen ;-)
Men de få gångerna jag väl tar mig tid att baka matbröd tänker jag alltid att det måste bli oftare!!
De här råglimporna var jättegoda,till och med jag som sällan äter bröd snaskade i mig några skivor. Men aldrig är väl heller bröd så gott som när det är alldelles nybakt :-)
Det smidiga med dessa limpor är att man gräddar alla på samma gång i långpanna.



 RECEPT

75g jäst
10dl ljummen mjölk
0.5dl ljus sirap
1.5msk salt
1ägg
1dl rapsolja
10dl rågmjöl
12-14dl vetemjöl
 
 
1.Smula jästen i en bunke,häll på mjölk och rör tills jästen smält
2.Tillsätt alla övriga ingredienser utom vetemjölet och rör jämt
3.Tillsätt vetemjöl lite i taget.Degen ska vara ganska fast men smidig.Knåda degen kraftigt i några minuter
4.Låt jäsa under duk ca 1tim
 
 
 
5.Häll degen på mjölat bakbord,knåda igenom och dela i 6 lika delar
6.Forma 6 små limpor och lägg dem i en klädd långpanna
7.Pensla lite olja på kanterna så delas bröden lättare efter gräddning.
8.Låt jäsa under bakduk i 45min
 
 

Garnering

1ägg
Olika fröer/kärnor tex sesamfrö,solroskärnor eller vad man har för favoriter
Här har jag:
Melonkärnor
Pumpakärnor
Solroskärnor
 
1.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på de olika sorter du valt
2.Grädda längst ner i ugnen i 225grader 25-30min
 
 

  
Även detta recept ur favvo tidningen hembakat

Rykande åtgång,en till grannen och 3 i magarna här hemma :) Behövde inte oroa mig för plats i frysen....;)

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar