tisdag 25 mars 2014

Grahamsrutor

Så underbart att ljuset är tillbaka :) Ljust när man åker till jobbet på morgonen och ljust längre på kvällarna. Enda nackdelen är att man ser alla dammkorn och allt smuts på fönstren,ja iallafall här hemma hos oss ;) Men det är det helt klart värt !!
I helgen bakade jag bla grahamsrutor,saftiga rutor som enkelt trycks ut på en plåt.


ingredienser till grahamsrutor
 
 
 
RECEPT
 
50g jäst
5dl mjölk
2.5dl grahamsmjöl
2tsk salt
0.5dl ljus sirap
2msk rapsolja
ca 8-10 dl rågsikt
 
vallmofrön
 
1.Värm mjölken fingervarm,37 grader
2.Smula jästen i en bunke,häll på mjölken och lös upp jästen
3.Tillsätt grahamsmjöl,salt,sirap och olja.Blanda väl
4.Tillsätt rågsikt,lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg
5.Låt jäsa under duk i ca 40 min
6.Tryck ut degen på en klädd plåt till en rektangel,ca 25x35cm
7.Skär ett rutmönster i degen och toppa med vallmofrö
8.Låt jäsa under duk i ca 30 min
9.Sätt ugnen på 200 grader
10.Grädda brödet längst ner i ugnen ca 20-30 min,
låt svalna på plåten under duk
 
 
grahamsrutor
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar