söndag 7 april 2013

Jordnöt och kolatårta med jordgubbar

De lediga helgerna går så fort och nu är snart även denna till ända. Det har varit en mycket trevlig helg med långväga besök från både Göteborg och Jönköping.
Vi hann med att byta däck på bilen också och sommardäcken är nog det endaste vårteckenet vi sett under helgen :-) Kom till och med lite snö på eftermiddagen.
Men trots att våren dröjer serverade jag en riktigt sommrig tårta till fikat idag. Har läst och prövat lite olika varianter på denna tårta men detta sätt har blivit favoriten här hemma.



 
 
Botten:
100g smör
1dl jornötssmör med bitar
150g digestivekex
 
 
Smält smöret i en kastrull,rör sedan i jordnötssmöret tills även detta smält. Mixa eller krossa digestivekexen och blanda ner i smöret. Tryck ut blandningen i en 20 cm form med avtagbar kant. Ställ formen kallt i minst en timme.
 
 
 
 
Kola:
1 burk kondenserad mjölk
 
Tag av papperet som sitter runt konservburken. Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Koka livligt i 2 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt av vatten så det kan behövas fyllas på med vatten under kokningen. Låt burken svalna helt innan kolan breds på tårtbotten.
 
 
 
Topping:
2dl grädde
0.5dl turkisk yoghurt
skivade jordgubbar
 
Vispa grädden och rör sen ner yoghurten. Bred den på kolan och toppa med jordgubbar.
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar