fredag 22 mars 2013

Två sorters småkakor

Väntar som alla andra på våren...just idag känns den väldigt långt bort då vädret bjuder på snö och blåst! Även om våren verkar att dröja så är det bara en vecka var till påsk och då är det alltid bra att ha lite extra med godsaker i frysen. Att baka småkakor är nästan lika roligt som att dekorera tårtor. Finns så många olika varianter,bara fantasin som sätter gränser. Här nedan hittar du recept på två sorters underbara kakor.

Dubbla kokosdrömmar

En mycket god variant av de klassiska drömmarna. Läggs dubbla med chokladkräm emellan men går självklart lika bra att äta som de är :)


RECEPT
Kokosdrömmar:
200g smör
1,5dl socker
2tsk vaniljsocker
2,5dl kokos
2tsk hjorthornssalt
ca 5dl vetemjöl
 
1.Blanda smör,socker och vaniljsocker poröst
2.arbeta in kokos,hjorthornssalt och mjöl
3.Rulla till runda kulor ca 50st,lägg på en klädd plåt.Platta till bollarna något,eftersom kakorna ska vara dubbla är det bra om de är något plattare än vanliga drömmar
4.Grädda i 150 grader i 15-20 min
5.Låt svalna
 
Chokladkräm:
1dl grädde
200g choklad
 
1.Värm grädden på spisen,den får inte koka.
2.Hacka chokladen och rör ner den i grädden tills den smält.Låt svalna helt
3.Vispa sedan upp chokladblandningen till en tjock kräm.Bred chokladkrämen på hälften av kokosdrömmarna och lägg på resterande som lock.
 
 
 
 
Chokladdoppade lakritskolakakor
 
 
Hittade detta recept i ett nummer av tidningen Hembakat och ville genast pröva att baka dem. Men att hitta lakritsgranulat visade sig inte vara så lätt....så jag testade att använda "hockeypulver" istället,blev helt ok men ska pröva att baka dem igen så snart jag hittat lakritsgranulat :)
 


 
RECEPT
200g rumsvarmt smör
1,5dl strösocker
1msk ljus sirap
2tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
2-3tsk lakritsgranulat
4-5dl vetemjöl
 
Garnering:
150g mörk choklad
lakritsgranulat
 
1.Sätt ugnen på 200 grader
2.Blanda smör,socker och sirap.Vispa tills det blandar sig.
3.Blanda i bakpulver,vaniljsocker,lakritsgranulat och mjöl.Blanda till en jämn deg.
4.Dela degen i 3 delar och rulla ut varje till en längd på ca 40cm.Lägg på en klädd plåt med mellenrum mellan varje längd.
5.Grädda mitt i ugnen i 15-20min.Låt kakorna svalna några minuter.Skär sedan upp dem i sneda bitar ca 3cm breda.
6.Hacka och smält chokladen i mikro eller vattenbad
7.Doppa ena sidan av kakorna i chokladen,strö på lite extra lakritsgranulat och låt stelna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar