söndag 24 november 2013

Smarriga bullar i liten långpanna

Vill man ha lite nybakat till fikan så är de här bullarna perfekta :-) Lite extra kul blir det om man serverar dem som en enda stor bulle där gästerna kan skära sig en egen bit.
Inspiration hittade jag i en tidning och med lite egna ändringar blev receptet perfekt!!
Nu till julbaken används mycket saffran,det ger en liten speciell smak och ingen här hemma gillar det något större så jag bakar för det mesta utan.
För er som gillar saffran så lägg till 0.5g saffran i receptet och så har ni en rolig variant till den klassiska lussebullen :-)



Smarriga bullar i liten långpanna
 
 
Recept
 
25g jäst
2.5dl mjölk
0.5tsk salt
0.75dl strösocker
1ägg
50g rumsvarmt smör
9dl vetemjöl special
ev 0.5g saffran
 
fyllning:
125g rumsvarmt smör
1dl russin
1msk kanel
0.75dl ljus sirap
 
topping:
1ägg
2msk rörsocker
 
 
1.Smula jästen i en bunke,tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen.
2.Häll i resten av mjölken,socker,salt,ägg och ev.saffran
3.Klicka i smöret och blanda i lite mjöl i taget,
spara ca 1dl mjöl till utbakningen
4.Arbeta degen tills den blir blank,smidig och släpper från kanterna
5.Jäs under bakduk ca 1.5 tim
 
6.Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna ca 25*35cm
7.Blanda ihop ingredienserna till fyllningen
8.Häll upp degen på ett mjölat bakbord,arbeta ihop snabbt och kavla ut degen till ca 25*50cm
9.Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan
10.Skär rullen i 15 bitar och lägg dem med snittytan upp i den klädda långpannan
11.Täck med bakduk och låt jäsa 45 min
 
Blanda i 0.5g saffran och få ett alternativ till lussebullen


12.Sätt ugnen på 200 grader
13.Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rörsocker
14.Grädda bullarna mitt i ugnen ca 20min
 
 

Servera bullen hel och låt gästerna själva skära sig en bit

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar